Grande Loge - Gowtu Listeningseance

sluit je ogen en ga mee in dit interactieve luister-ritueel

Kaka Yesi, sluit je ogen en ga mee in dit interactieve luister-ritueel, waarin de deelnemers - begeleid - een auditief pad bewandelen, waarbij veel oor is voor detail. In deze publieke seance worden - onder bezielende guidance van goeroe David Christelle - gezamenlijk (mogelijk) nieuwe tracks van het album Gowtu.... van Grande Loge gepresenteerd, waarbij de aanwezigen hun input kunnen geven en suggesties kunnen doen voor de uiteindelijke selectie. Gowtu... is de titel van het traject dat Grande Loge de komende vier jaar gaat afleggen. De ogen mogen worden gesloten, de oren geopend. Voer de wolken, opdat ze je gidsen! 

Arkiman, mi o ferteri unu wan fosten tori. Un kaka yesi, arki.

Ik zak neer op de grond

in een even onbekende als natuurlijke kleermakerszit

ik luister

Ik proef

Ik hoor

Ik zie

En ik voel

Over Grande Loge

Grande Loge is een artistieke gemeenschap die volgens overlevering in Suriname in 1776 werd opgericht door tot slaaf gemaakten. Deze gemeenschap was een culturele mix (moksi) van diverse tradities, waaronder indo-afro early hiphop, pan kungfu, suri-futurisme, shinto-spiritualisme, en de winti-cultuur. Het doel van deze gemeenschap was om de onderdrukte Surinaamse bevolking te helpen door middel van rituelen, zang, dans en kunstzinnige expressie. De organisatie vormde een manier voor de “brada’s en sisa’s” om zich te organiseren en te verzetten tegen onderdrukking, waarbij vroege vormen van hiphop en popcultuur werden gebruikt als verzet. 

Grande Loge is geen officieel erkende tak van de vrijmetselarij, maar een vrijgevochten gemeenschap die zichzelf de “vrijgemaakt-metselarij” noemt. Ze opereren als een transgressieve organisatie, die onder de radar blijft en zich richt op jeugd, creatieve ontwikkeling en filantropie. De loge is sterk verbonden met verschillende culturele invloeden en is een fusie van westerse en niet-westerse tradities. De organisatie wordt geleid door Grandemang#44°, vanaf de Voltzberg in Suriname, en heeft zich sindsdien uitgebreid met chapters in Rotterdam, New York en Soweto, die samen de “Bronzen Vierhoek” vormen. 

In Rotterdam heeft Grande Loge zichzelf ontwikkeld tot een theatergezelschap met een hybride benadering die ze ‘Post-Theatre’ noemen. Dit concept richt zich op het creëren van een nieuwe vorm van theater die aansluit bij de leefwereld van jongeren, vooral van Surinaamse, Afrikaanse en Caribische afkomst. Post-Theatre staat voor 
een theatrale ervaring die verder gaat dan het traditionele theater. Het publiek is hierbij geen passieve toeschouwer, maar een actief deelnemer aan de ervaring. De activiteiten van Grande Loge worden gekenmerkt door verhalen (tori’s), muziek (poku’s) en rituelen, met een sterke focus op audiovisuele producties, livesound, en indrukwekkende visuele elementen. 

Grande Loge werkt met de “Saus”, een symbolische term voor de mix van energie, stijl en artistieke invloeden die de voorstellingen tot leven brengt. De “Saus” bestaat uit muziek, dans, spoken word, en rijke kostuums, en zorgt ervoor dat hun theater toegankelijk is voor alle generaties, van Millennials en Gen Z tot Boomers. Het doel is om verbinding te creëren, verlichting te brengen, en het gevoel van leven aan te wakkeren. Het publiek wordt meegenomen in een ervaring waarin geest en lichaam samenkomen en de creativiteit wordt aangewakkerd.