The Phonograph Changed Me

Opening Rotterdam Arab Film Festival: een multimediaal eerbetoon aan Umm Kulthum
  • wo 28 mei ’25
    deuren open
    19:00
    start
    20:00
    de Doelen
    Willem Burger Zaal
  • Ticketprijs exclusief €3 of €1,5 servicekosten per ticket. Lees hier meer over de servicekosten. 

Aan het einde van haar leven was Umm Kulthum het icoon van de hele Arabische wereld; de stem die de Arabische ziel belichaamde en vertaalde in ontelbare liederen. Dit jaar herdenken we haar vijftigste sterfdag en herinneren we de vier miljoen Egyptenaren die haar vergezelden naar haar laatste rustplaats.

In The Phonograph Changed Me, een voorstelling van Marmoucha Orchestra in samenwerking met componist, zanger en filmmaker Toni Geitani, wordt de luisteromgeving en vroege carrière van Umm Kulthum verkend. Door middel van een interdisciplinair concert onderzoeken ze haar eerste invloeden en inspiraties.

Opening Rotterdam Arab Film Festival
Het concert The Phonograph Changed Me is tevens de openingsvoorstelling van Rotterdam Arab Film Festival (RAFF). Voorafgaand aan het concert, zullen Toni Geitani en auteur Willem Bruls in gesprek gaan over de carrière van deze bijzondere zangeres, wier nalatenschap haar tot een legende maakte in de Arabische wereld. Geitani licht de keuzes toe die hij voor het concert heeft gemaakt, terwijl Bruls het belang van het Aida-verhaal in zowel de Westerse opera als de Egyptische film onderzoekt. De discussie zal ook gaan over representaties van wat we de Oriënt zijn gaan noemen en over aspecten van oriëntalisme.

19.00 uur: Inloop met Arabische hapjes en muziek
19.30 uur: O. Talk met Willem Bruls en Toni Geitani. Arturo den Hartog zingt liederen uit Egyptische opera’s van Handel
20.30 uur: Voorstelling The Phonograph Changed Me
22.00 uur: Afsluitend feest

“A Phonograph Changed Me is een reis door het leven van Umm Kulthum, waarin niet alleen haar zangtalent centraal staat, maar ook haar bijzondere vermogen om te luisteren. Zij is de stem van Egypte geworden, een symbool van nationale trots en culturele identiteit. Meer dan 50 jaar na haar overlijden blijft Umm Kulthum een onmisbaar onderdeel van het dagelijkse muzikale landschap in de Arabische wereld.” – Rosh Abdelfatah, directeur Rotterdam Arab Film Festival