De Doelen en Passionate Bulkboek slaan de handen ineen en gaan intensief samenwerken. Het eerste event 'De Inktaap' was een groot succes!
Het Rotterdamse Passionate Bulkboek is al meer dan 25 jaar actief in het promoten van literatuur. Sinds twee jaar richt de stichting zich uitsluitend op het bevorderen van lezen en leesplezier onder jongeren in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs.
En hoe passend dat de vernieuwde Doelen steeds het wild kloppend hart van al die evenementen zal zijn, midden in de stad, op een steenworp afstand van het prachtige Centraal Station en de bruisende West-Kruiskade.
De Inktaap - 26 maart '24
Het lied van ooievaar en dromedaris van de Groningse auteur Anjet Daanje valt opnieuw in de prijzen. Dit keer zijn het jongeren van 15 t/m 18 jaar die het boek bekronen met dé literaire jongerenprijs, De Inktaap.
De Prijs voor het Beste Juryrapport is dit jaar gegaan naar de juryleden van het Montessori Lyceum Amsterdam.
Jongeren lezen literair hoogstaande werken
Voorafgaand aan de prijsuitreiking hebben honderden bovenbouwleerlingen uit het hele land drie genomineerde titels gelezen, bediscussieerd en beoordeeld. Meer dan de helft van de stemmen is naar Het lied van ooievaar en dromedaris gegaan. De andere nominaties waren De menseneter van Tom Hofland en De Mitsukoshi Troostbaby Company van Auke Hulst.
De Inktaap vertegenwoordigt de hoogtepunten van de Nederlandse literatuur en maakt deze beschikbaar voor jongeren. Het uitdagende karakter van én de vrijwillige deelname aan dit leesbevorderingsprogramma voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs toont aan dat jongeren met plezier lezen en zich in literair hoogstaande boeken willen verdiepen.
Ter afsluiting zijn vandaag meer dan 500 bovenbouwleerlingen uit het hele land afgereisd naar Rotterdam voor de prijsuitreiking van De Inktaap. In de Doelen zijn zij in gesprek gegaan met auteurs Tom Hofland, Auke Hulst en Anton Scheepstra, de uitgever van Anjet Daanje. Daarnaast debatteerden ze met elkaar over de genomineerde titels, woonden ze een literaire lezing bij over hiphop en volgden workshops over zintuiglijk schrijven, poetry slam en schrijven op muziek.